Milyen adatok szerepeljenek a kutya biléta felületén?

Noha évtizedekkel ezelőtt még korántsem volt ekkora divatja a háziállatok kis kedvencként való tartásának, ma már egyáltalán nem ritka, hogy egy eb, vagy egy macska szinte családtagként van kezelve. Éppen ezért aztán hatalmas trauma, amikor egyszer csak azt vesszük észre, miszerint az állat elkóborolt, mi pedig tehetetlenek vagyunk, hiszen azt sem tudjuk, vajon merre indult négylábú barátunk.

Egy kutya biléta alkalmazása ilyen esetekben sorsdöntő jelentőséggel bírhat. Tudniillik ha az elszökött házi kedvenc sikeresen elkerüli a külvilág rá leselkedő veszélyeit, akkor idővel szint biztos, hogy valaki befogja, vagy legalábbis megkísérli megközelíteni. Persze elsősorban az állat vérmérsékletén múlik, hogy ez az akció mekkora sikerrel jár, emiatt aztán a bőr alá ültethető chip nem minden esetben jelent biztos segítséget. Ellenben egy jól megválasztott, kellően nagy méretű kutya biléta akár biztonságos távolságból is leolvasható. Amennyiben pedig a megfelelő információk szerepelnek a táblán, akkor jó eséllyel gyorsan visszakaphatjuk elkóborolt barátunkat.

Így nem is kérdéses, mennyire kardinális kérdés, milyen szöveget is íratunk végül a kutya biléta felületére. Legtöbbünknek elsőre rögtön az állat neve ugrik be, ám ha belegondolunk, ennek vajmi kevés gyakorlati haszna van vészhelyzetben. Egy idegenre jó eséllyel amúgy sem hallgat az állat és ha mégis, attól nem kerül közelebb otthonához. A legnagyobb hangsúlyt épp ezért a mi elérhetőségeinknek kell kapnia. A kutya biléta elülső oldalára célszerű a lehető legnagyobb betűmérettel kiírni a telefonszámunkat (természetesen azt, amin folyamatosan elérhetők vagyunk). A hátlapra kerülhet az eb neve, a címe, illetve ha van rajta elegendő hely, akkor akár a mi nevünk is. Ami a tábla méretét illeti, válasszuk a lehető legnagyobbat, persze úgy kalkuláljunk, hogy a biléta semmiképp se okozzon kényelmetlenséget a kutyának.