Miért lett sláger a hővisszanyerős szellőztető manapság?

A hővisszanyerő szellőzés (HRV), más néven mechanikus szellőztető hővisszanyerő (MVHR), egy energiavisszanyerő szellőztető rendszer, amely két forrás között működik különböző hőmérsékleten. A hővisszanyerés olyan módszer, amelyet egyre gyakrabban használnak az épületek fűtési és hűtési igényeinek (és így energiaköltségeinek) csökkentésére.

Miért lett sláger a hővisszanyerős szellőztető? Mindent megtudhat erről a fisherklima.hu weboldalon tehát nézzen be hozzánk ha még többet szeretne olvasni erről a technológiáról. A kipufogógázban lévő maradék hő visszanyerésével a légkondicionáló rendszerbe bevezetett friss levegőt előmelegítik (előhűtik), és a frisslevegő-entalpiát növelik (csökkentik), mielőtt a friss levegő belép a helyiségbe vagy a levegőhűtőbe. A légkondicionáló egység hő- és nedvességkezelést végez. Az épületek tipikus hővisszanyerő rendszere egy központi egységből, a friss- és elszívott levegő csatornáiból és a ventilátorokból állnak. Az épület elszívott levegőjét hőforrásként vagy hűtőbordaként használják az éghajlati viszonyoktól, az évszaktól és az épület követelményeitől függően. A hővisszanyerő rendszerek jellemzően a kipufogó levegő hőjének 60–95%-át nyerik vissza, és jelentősen javították az épületek energiahatékonyságát.

A hővisszanyerő rendszert úgy tervezték, hogy kondicionált levegőt juttasson el az elfoglalt térbe, hogy megtartsa a kívánt komfortfokozatot. A hővisszanyerő rendszer biztosítja a ház teljes szellőztetését a belső környezetből származó hő visszanyerésével. A hővisszanyerő rendszerek alapvetően úgy működnek, hogy a hőenergiát (entalpiát) egyik folyadékból a másikba, egy folyadékból szilárdba vagy szilárd felületről folyadékba továbbítják, különböző hőmérsékleten és termikus érintkezésben. További részletekért nézzen be a fisherklima.hu weboldalra.