Mi az a Nyugat-nílusi láz és hogy terjed?

A Nyugat-nílusi láz egy vírusfertőzés, ami szúnyogcsípés által terjed. Emberről emberre nem terjed, néhány igazán kivételes esetet kivéve. Ilyen kivételes esetek közt említhetjük a vérátömlesztést, szervtranszplantációt vagy amikor a fertőzött anya átadja gyermekének a fertőzést.

Nyugat-nílusi láz fertőző betegség, mely nevéből is fakadóan, leginkább észak-Afrikában kapható el, azonban ma már gyakorlatilag az egész világon megtalálható a fertőzés, így hazánkban is volt már rá precedens. Akár csak sok más betegségnek, a Nyugat-nílusi láznak is van lappangási ideje, még pedig három és tizennégy nap. Sok esetben a fertőzés tünetmentes, így sok betegnek fogalma sincs róla, hogy megbetegedett ezzel a betegséggel. Az esetek tíz-húsz százalékában influenzaszerű tünetek jelentkeznek, mint például rossz közérzet, izomfájdalom, hányinger, láz, fejfájás. Nagyon kicsi az arány, mindössze egy százalék, amikor a Nyugat-nílusi láz komoly idegrendszeri gyulladást okoz, például agyhártya- vagy agyvelőgyulladást.

A Nyugat-nílusi láz csak ritkán halálos kimenetelű, azonban ahogy a legtöbb betegség esetében, így ebben az esetben is a kisgyermekek, idősek, valamint a legyengült idegrendszerrel rendelkezők vannak a legnagyobb veszélynek kitéve. A Nyugat-nílusi láz diagnosztizálása vér-, valamint agyvíz vizsgálat által diagnosztizálható. Gyengébb fertőzés esetén a vírust eltünteti a szervezetből az immunrendszer. Védőoltás nem létezik ellene, a szúnyogcsípés elleni védekezés jelenti az egyetlen megelőzési módot, melyet megfelelő ruházattal és szúnyogriasztóval lehet elérni. Különösen a trópusi területeken jelent nagy veszélyt ez a fertőzés. Bővebb információkért érdemes ellátogatni a belvarosiorvosicentrum.hu weboldalra!