Mi az a hardy tárcsa?

A hardy tárcsa a gépjármű egyik alkatrésze, mely egy flexibilis elem, alapvetően egy tengelykapcsoló. A hardy tárcsa gyártása precíziós feladatnak mondható, hiszen minden tárcsát meghatározott géptípushoz készítenek. A flexibilis gumielemének köszönhetően a nagyobb szögeltéréseket is kompenzálni tudja.

Hardy tárcsa alapvetően egy rugalmas tengelykapcsoló, ami helyettesíti a kardáncsuklót. A kapcsolat rugalmasága egy kör formájú közgyűrű által jöhet létre. Működés közben a hardy tárcsát lökésszerű erőhatások érik, azonban kialakításának köszönhetően az alkatrész képes ezeket csökkenteni. A hardy tárcsát két, tárcsa formájú fém agyrész alkotja, illetve ezek közt egy rugalmas gumielem található. A kapcsolófelek egymáshoz erősítését a mechanizmusba váltakozó irányban csavarok is biztosítják. Annak függvényében, hogy milyen gépjármű típushoz készült az alkatrész, előfúrt és úgy nevezett kúpos vagy másként szorítós kivitelek is vannak. Ha meghibásodik az alkatrész, akkor nem kell feltétlenül kicserélni a teljes szerkezetet, hiszen a juboflex tengelykapcsoló alkatrészek külön is beszerezhetők és általában cserélhetők is.

A hardy tárcsának vannak bizonyos tipikus meghibásodási okai, melyekkel nem árt tisztában lenni. Mivel az alkatrészt rendkívüli terhelés éri, ezért fontos, hogy csere esetén minőségi terméket válasszon. Nagyon fontos, hogy a hardy tárcsát kemény gumiból gyártsák, ami biztosítani képes a kellő tartósságot. A szennyeződések, a nedvesség, az extrém hőmérsékletváltozások, illetve a vegyszerek mind hozzájárulnak az alkatrész állapotának romlásához. Ha alkatrészre van szüksége, akkor azt javasoljuk, hogy látogasson el az alkatreszek.hu webáruházba és tekintse meg a széleskörű kínálatot, valamint tájékozódjon!