Kiegyenlítő tartály – a hűtőberendezés karbantartása

Sokszor esünk abba a hibába, hogy elhanyagoljuk a hűtőberendezést, ez főként terepjárók esetén bizonyul veszélyesnek, mivel a terepen ritka a száguldozás, így a menetszél nem segít a hűtésben. Fontos, hogy a hűtő jól működjön, hiszen meghibásodás esetén könnyen megfőzhetjük a jármű motorját.

A kiegyenlítő tartály fontos szerepet játszik, ugyanis gondoskodik arról, hogy a hűtőrendszerben mindig megfelelő mennyiségű víz legyen. Ez a tartály nem tartozik az autók bonyolult alkatrészei közzé, de azért ennek a meghibásodása sem kizárt. A mai járművek hűtése hűtőfolyadék keringésével történik. A motorban felvett hőt egy hűtőradiátor adja le egy ventilátor segítségével. Ha nem működik kellőképpen a kiegyenlítő tartály, akkor extrém módon megnövekedhet a nyomás a túlmelegedés miatt és egyszerűen szétrepülhetnek az alkatrészek. Ezért a kiegyenlítő tartályok rendelkeznek egy biztonsági sapkával, amely az esetleges szennyeződések ellen is véd, plusz a túlnyomás esetén biztonsági szelepként szolgálnak. Túlnyomást okozhatják belső kosz, lerakodások, illetve meghibásodott ventilátor is. Fontos tudnivalók a kiegyenlítő tartállyal kapcsolatban, hogy abban az esetben, ha kilyukad vagy elveszik a hűtősapka, akkor azt ki kell cserélni. Továbbá sosem szabad még működő, illetve meleg motor esetén levenni a hűtősapkát, mivel forrógőz távozhat és megégetheti az arcunkat vagy a kezünket. Arra is fontos odafigyelni, hogy mindig megfelelő hűtőfolyadékot öntsünk a járművünkbe.

Amennyiben meghibásodás lép fel, akkor forduljon a Kovács Autóalkatrész weboldalán, illetve személyesen Szegeden beszerezheti a szükséges új alkatrészeket. Amennyiben személyesen ellátogat a szervizünkbe, magas szakértelemmel rendelkező munkatársaink gyors munkavégzéssel, kedvezményes áron elvégzik a hibás alkatrész cseréjét. További információt kaphat a 06 62 468 444 telefonszámon, vagy kattintson a weboldalunkra: www.alkatreszek.hu.