Itt a nyerő önéletrajz! Önnek már megvan?

Az önéletrajz az álláskeresés kulcsa. Legfontosabb funkciója, hogy bemutassa eddigi szakmai tapasztalatainkat, illetve belépőül szolgáljon a személyes beszélgetéshez. Noha a sajtóban és az interneten számos minta érhető el, sokan továbbra is elkövetik azokat a hibákat, ami miatt bemutatkozó anyaguk az iktatóban landol. Hogyan lehet jól megírni?

A hazai álláspiacon elfogadott önéletrajz a következő elemeket tartalmazza:

Személyes adatok

Név: azt a nevet írjuk be, ami az igazolványban szerepel, nem való ide a becenév, mint például Horváthné Cica, vagy Nagyné Kovács Marcsi.

Telefonszám: körültekintően válasszunk, lehetőleg ne a céges mobilt adjuk meg, viszont olyan vezetékes számot sem érdemes, amit leginkább csak este tudunk felvenni. Érdemes álláskeresésre venni egy külön SIM-kártyát és azt átirányítani – ma már fillérekért kapható.

Születési hely és idő: evidens, a valós adatokat írjuk be. Ezek után viszont már nincs szükség arra, hogy külön rovatban tárgyaljuk a korunkat. Idősebb álláskeresők, ha attól tartanak, hogy koruk miatt nem hívják be őket, ezt diszkréten elhagyhatják, különösen ha szakmai tapasztalatuk egyébként kiváló.

Lakcim: őszintén szólva, szerkesztőségi tagjaink nem szokták megadni. Egyrészt ma már nemigen küldenek ki semmit postán a HR-esek, másrészt ha túl messze lakunk az adott cégtől, akár az esélyeinket is ronthatja.

Családi állapot: ez sem szükséges, különösebb információt nem hordoz, ha majd a személyes beszélgetésnél rákérdeznek, megmondhatjuk.

Nem szokás megadni, és érdektelen információ a szülők, házastárs neve, foglalkozása, sőt a gyerekek száma sem feltétlenül fontos. (Mire gondol majd aki olvassa? Hmm, 3 kisgyerek, na állandóan otthon lesz velük a pályázó).

Tanulmányok

Időben csökkenő sorrendben adjuk meg röviden azokat az intézményeket, melyekben végeztünk. Figyelem, az, hogy egy-két félévet jártunk egy főiskolára, azzal nem végeztük el! Ilyenkor be lehet írni, hogy „tanulmányok folyamatban”, vagy diplomatikusan azt, hogy „XYZ egyetem hallgatója voltam”. Nem érdemes nagyon füllenteni, mert ha kérik a diplomát, és nem tudjuk bemutatni, könnyen elveszthetjük hitelességünket.

Ha többféle intézménybe is jártunk (pl. bölcsészkar-műszaki egyetem) célszerű az adott pozíció szempontjából fontosabbat a fő helyen szerepeltetni, a másikat pedig mintegy mellékesen, vagy akár el is hagyhatjuk.

Az OKJ-s tanfolyam, illetve különböző egyéb képzések sem felsőoktatási intézmények! Ezeket érdemes külön szerepeltetni, csak akkor tegyük előre, ha más nincs.

Az általános iskola, óvoda lényegtelen információ, előbbit esetleg akkor érdemes beírni, ha kisebb településen keresünk, hátha valamelyik vezető az évfolyamtársunk volt anno.

Ha kényszerhelyezetből képzettségünknél alacsonyabb színvonalú állásra jelentkezünk, csak a legfontosabb tanulmányokat írjuk be, nehogy „túlképzettnek” találjanak bennünket.

A többi pontot következő cikkünkben nézzük meg.

Forrás: Jooble