Hogyan és mikor használjuk a bérkalkulátort?

Sokszor már annyira várjuk a fizetésünket, hogy nem is foglalkozunk a levonásokkal. Amennyiben Ön szeretné pontosan tudni, hogy mit mire, és miért vonnak le, akkor legjobb, ha saját maga veszi irányításba a dolgokat.

Bérkalkulátor segítségével kiszámolhatjuk, hogy az összes levonást követően mennyi lesz a kézhez kapott fizetésünk. A www.pontosido.com weboldalon egy gyors és egyszerű használatú bérkalkulátorral számolhatjuk ki a nettó jövedelmünket. Elég csak behelyettesíteni a kért adatokat, és a hatályos jogszabályoknak megfelelően minden levonásra kerül, és pontos képet kaphatunk a hó végi fizetésünkről. Ahhoz, hogy megkapjuk a nettó jövedelmet, fontos, hogy tudjuk a pontos bruttó összeget. Minden munkavállaló esetén egy egyéni összegről beszélünk. A bérminimumot viszont a munkáltató határozza meg, annak függvényében, hogy ez az összeg nem lehet alacsonyabb, amennyit a kormányrendeletben meghatároztak.

A jövedelmi törvény 2014-ben több szempontból is módosult. A legnagyobb változások a családi adókedvezmények hozták. Ennek következtében az egészségbiztosítási járulék 4%-os természetbeni járulék is levonásra kerül, továbbá 10% a nyugdíjjárulékból és 3% a pénzbeli egészségbiztosításból. Ez a változás családok tízezrein könnyített. 2018-tól tovább nő a 2 gyermekes családok adókedvezménye 35.000 Ft-ra. Azaz gyermekenként 17.500 Ft lesz az adókedvezmény. Amennyiben egy háztartáson belül 3 vagy annál is több gyermek van, akkor 33.000 Ft az adókedvezmény, gyermekenként. Azok, akik családtalanok, ők részesülnek legtöbb levonással a bruttó összegből. Azok a személyek, akik nem rendelkeznek biztosítással, ők egészségügyi járulékok fizetésére kötelezettek. Ennek összege 2018-ban 7.320 FT.