Hasznos tudnivalók az E20-as benzin kapcsán

Habár a magyar autósok nagy része még az E10-es benzinnel sem békélt meg, felmerültek olyan hírek, miszerint hamarosan már az E20-as üzemanyag is kapható lesz a benzinkutakon. Mit lehet tudni ennek kapcsán, illetve milyen pozitívumokra és negatívumokra számíthatunk?

Az E20-as benzinről itt tudhat meg bővebb információkat! Pár évvel ezelőtt az Európai Unió célként tűzte ki, hogy folyamatosan csökkenti a gépjárművek által kibocsátott környezetre nézve káros anyagok megengedett határértékét. Emiatt a szabályok évről-évre szigorodtak, Az autógyárak pedig ezt figyelembe véve, igyekeztek olyan fejlesztéseket alkalmazni az autókban, melyekkel meg tudnak felelni a szigorú követelményeknek. Ebből a benzinkutak sem tudtak kimaradni, hiszen nekik is részt kellett vállalniuk a környezetvédelmi célok elérésében. Éppen ezért olyan üzemanyagot kezdtek el gyártani, melynek ökológiai lábnyoma jóval kisebb, mint a hagyományos típusoké. A szén-dioxid kibocsátás csökkentése úgy érhető el az üzemanyagokkal, hogy bioösszetevőket kevernek hozzá. A benzin esetében ez a bioetanol. Eleinte öt térfogatszázalék került bele, majd közel tíz százaléknyi.

A magyar kutakon 2020. január elseje óta találkozhatunk az E10-es üzemanyaggal. A gépjármű vezetők nem igazán rajonganak az újításért, mivel a köztudatban számos hátrány kering. Ennek ellenére a húsz százalék bioetanolt tartalmazó üzemanyagok bevezetése már tervben van, vagyis más néven az E20. Németországban már néhány helyen kapni tesztjelleggel. A bioetanol ellen sokan azért tiltakoznak, mert a benzinhez képest kevesebb energiát ad. Minél nagyobb arányú a bio alkotórész, annál előnytelenebb a helyzet, vagyis annál többször kell eljárnunk az üzemanyagkútra. Emellett az új üzemanyag a régebbi típusú autók számára számos problémát eredményezhet, így nekik jobb a hagyományos verzióknál maradni.