Hasznos tudnivalók a napégés kezelése kapcsán

A napégés nagyon hasonlít a hagyományos égési sérülésekhez, azonban abban különböznek, hogy a napégés kiváltója az UV-, illetve az UV-B sugárzás. Sokan nem veszik komolyan a napégést, holott súlyos esetben, illetve gyerekeknél komoly következményekkel járhat.

Napégés kezelése természetesen módszerek alkalmazása által is lehetséges, de súlyos esetben elengedhetetlen az orvosi segítség igénybevétele. A napégés tünetei jellemzően a napozást követően néhány órán belül jelentkeznek. A tünetek típusa attól függ, hogy az égési sérülés mennyire súlyos. A szakértők a megelőzést javasolják, illetve a túlzott napozástól való tartózkodást. A túlzott napozás idővel bőröregedést okoz, emellett a bőrrák kialakulásának esélyét is megnöveli. Megelőzés alatt egyrészt a napozás kerülését értjük, amikor a nap a legerősebben süt, tehát a déli órákban, másrészt napozás során a naptejek használatát. Napégés esetén fontos az érintett terület mielőbbi hűtése, illetve hidratálása. Szükség esetén fájdalomcsillapítók alkalmazására is szükség lehet. Súlyos tünetek esetén vagy, ha a panaszok nem javulnak, akkor érdemes mielőbb orvoshoz fordulni.

A világos bőrűek jobban ki vannak téve a napégés veszélyének, így elővigyázatosabbnak kell lenniük. Minél világosabb a bőr, annál magasabb faktorszámú naptejre lesz szükség. Gyermekek esetében pedig a legmagasabb faktorszámú fényvédő alkalmazása szükséges. Nem szabad elfelejteni, hogy a napégés veszélye még felhős időben is fennáll. A biztonság kedvéért érdemes otthon tartani vagy a nyaralásra magunkkal vinni speciális, napégés kezelésére szolgáló krémeket. A közhiedelemmel ellenben az erős vízsugár, valamint az áztató vizes borogatás egyáltalán nem segít, sőt sok esetben még súlyosbítja is a fennálló helyzetet, így ezeket jobb kerülni.