Hasznos információk, melyeket jó, ha tudsz, ha útlevelet szeretnél igényelni

Annak érdekében, hogy akár Európán kívülre is tudj utazni, nagyon fontos, hogy rendelkezz útlevéllel. Sokan úgy vélik, hogy az útlevél igénylés bonyolult és hosszadalmas procedúra, azonban szerencsére ez nincs így. Minden esetre az alábbiakban összegyűjtöttünk minden fontos információt, amit tudni érdemes.

Útlevél igénylése minden magyar állampolgár számára lehetséges. Az elutasítás nagyon ritka, legfeljebb akkor kerül rá sor, ha valamilyen okból az igénylő nem hagyhatja el az országot vagy például körözés alatt áll. Normál esetben azonban egyáltalán nem problémás a folyamat és könnyedén elindítható. Személyes igénylésre az ország bármely okmányirodájában vagy kormányablakában van lehetőség. Kiskorú esetében a szülő vagy a törvényes képviselő igényelhet útlevelet, azonban a tizenkét évnél idősebb gyermekeknek személyesen kell megjelenniük az igényléskor. Az útlevél igénylését követően az okmány húsz nap alatt készül el, viszont az a tapasztalat, hogy ennél gyorsabban is kész van, általában nyolc nap alatt. Ha esetleg későn veszed észre, hogy a régi útleveled lejárt vagy sürgősen útlevélre van szükséged, akkor ennél gyorsabban is elkészülhet az útlevél.

Az útlevél gyorsabb kézhez vétele érekében háromféle gyorsított eljárás közül lehet választani. Soron kívüli eljárás esetén öt napon belül, sürgősségi eljárás esetén három napon belül, míg azonnali eljárás esetén huszonnégy órán belül elkészül az útlevél. A soron kívüli eljárás és a sürgősségi eljárás az ország bármely okmányirodájában kezdeményezhető, azonban csak a Központi Okmányirodában vehető át. Az azonnali eljárás esetében viszont a teljes folyamat a Központi Okmányirodában zajlik. Utazás előtt nem csak a szükséges okmányok megléte fontos, hanem az utasbiztosítás is, melynek kapcsán az axa-assistance.hu weboldalon tájékozódhat!