Bőr alatti zsírcsomók műtéti eltávolítása

Ha a karon és a combokon zsírcsomók jelennek meg, annak több oka is lehet, így szükséges, hogy mielőbb megvizsgáltassa szakorvossal az elváltozásokat.

Bőr alatti zsírcsomók műtéti eltávolítása előtt szakorvosi vizsgálatra van szükség. A bőr alatti bőrcsomók két változatát különböztethetjük meg, orvosi nyelven ez a kettő az atheroma és a lipóma. A lipóma egy zsírsejtekből álló daganat, míg az atheroma egy faggyúval teli tömlő. Meg kell említenünk, hogy a lipóma egy jó indulatú daganat. A kétféle bőr alatti zsírcsomó közt a különbség, hogy a lipómák legtöbbször fájdalmasak és külsőre tömöttebbek. Orvosi konzultáció nélkül azonban nem egyszerű eldönteni, hogy melyikről is van szó, így a bőrgyógyászati konzultáció elkerülhetetlen. A bőr alatti zsírcsomók ellen a kenőcsök, krémek és egyéb módszerek nem sokat érnek, így az egyetlen hatásos módszer a sebészeti eltávolítás. Az atheroma kimetszéséhez nem kell nagy vágást ejteni, mivel ekkor egy pici vágással megnyitják a tömlőt és kinyomják a benne lévő faggyút. A bemetszésen át egy horgas fejű tű segítségével kihúzzák az atheroma tokját. A varrás miatt kis méretű heg marad.

A nagyobb lipómák esetén olyan plasztikai sebészeti technikát alkalmaznak, melynek során leszívják a lipóma tartalmát, így annak évek kellenek, hogy újra termelődjön. Kisebb lipómák esetén a sebészi kimetszés ajánlott, mivel az nem jár nagy heggel. Az eltávolítás módja függ a lipóma helyétől, vagyis, hogy mennyire feltűnő helyen van és attól, hogy a beteg milyen módszert preferál. A Belvárosi Orvosi Centrumban tapasztalt szakorvosok távolítják el a bőr alatti zsír csomókat. Ha szeretné eltávolíttatni bőr alatti zsírcsomóját, akkor kérjen időpontot mielőbb a Belvárosi Orvosi Centrumban.