Az egyes fázisok során nagy segítséget jelent a beton távtartó használata

Lakóingatlanok, illetve ipari létesítmények kivitelezése során az egyik legnagyobb hangsúlyt a struktúra alapjaira kell helyezni. Tudniillik amennyiben itt valamilyen hiba csúszik a gépezetbe, az a későbbiekben biztosan kiütközik és akár az épület teljes szerkezeti épségét is veszélyeztetheti. Ezért aztán rendkívül fontos megfelelő körültekintéssel eljárni, különösen a beépítésre kerülő anyagok vonatkozásában.

Előre gyártott elemek telepítésénél ebben a beton távtartó alkalmazása nagy segítséget jelenthet. Az azonos méretű blokkok közé helyezett eszköz ugyanis nagyban elősegíti a szükséges stabilitás biztosítását, ezáltal az egész struktúra kellő pozícióban maradhat. A technikai kivitelezés megkönnyítése mellett azonban egyúttal a munkafolyamatokat is leegyszerűsíti a beton távtartó használata. Mivel rengeteg időt meg lehet spórolni ezekkel a kiegészítőkkel, így a munka nem csak gyorsabbá, de egyben költséghatékonyabbá is válik. Ennek főképp akkor van óriási jelentősége, amikor egy nagyobb beruházásról van szó, ám még egy kisebb épület kapcsán is sorsdöntő befolyással bírhat ez a könnyítés.

Ugyanakkor a beton távtartó applikálása szakértelmet és körültekintést igényel. Noha ezek az eszközök jól megmunkálhatók, használatuk során kiemelt figyelmet kell fordítani a vágásra, illetve az esetlegesen fellépő torzulásokra is. Ugyancsak kardinális a megfelelő típusú beton távtartó kiválasztása. Ahol nagy teherbírásra van szükség, ott a vasbeton változat lehet a legoptimálisabb, míg kisebb falazatok kapcsán a műanyag módozat jelenthet kiváló megoldást. A betonacél főgerendák közti távolság precíz megtartására egy speciális, úgynevezett huzalfeszítős távtartó lehet a legjobb döntés, míg különleges körülmények esetére – elsősorban nedves környezetben – az üvegszálas kivitel a legalkalmasabb.