A szerelés helyes módja

Az alacsony légáteresztő és magas hőszigetelő képességgel rendelkező ajtók és ablakok piacra kerülése óta, nagyon fontos, hogy a lehető legprecízebben legyenek az épületszerkezethez csatlakoztatva. A kérdéssel a német RAL márka is tüzetesen foglalkozott és 1994-ben kiadta a bejárati ajtók és ablakok tervezésével és felszerelésével kapcsolatos iránymutatását.

A nyílászárók helyes felszereléséről ide klikkelve tudhat meg bővebb információkat! A fentebb már említett RAL iránymutatás igazán hasznos, hiszen ismerteti a szakmai és szabványosított nyílászárók beépítésének helyes végrehajtását. Sokan a RAL telepítést használják az ajtók és ablakok légmentes beépítésének leírására, azonban ez nem teljesen helyes megfogalmazás. A RAL kifejezés nem védett szókapcsolat. Ugyanakkor a RAL telepítési útmutatót kell alapul venni az ajtók és ablakok beépítése során. Ha a RAL irányelveket tartja szem előtt a szerelés során, ahogy azt a szakemberek is teszik, akkor biztos lehet benne, hogy mindent helyesen csinál és a nyílászáró tökéletesen fog passzolni a helyére. Viszont, ha nagyon bizonytalan, akkor érdemes lehet egy szakember segítségét kérni.

Nagyon hosszú időn keresztül az ajtókat és az ablakokat purhabbal tömítették. Ez az eljárás nagyon sokáig korszerű megoldásnak számított. Viszont az EnEV, vagyis egy energiatakarékossági rendelet követelményei miatt az ajtók és ablakok telepítési adaptálását tették lehetővé. Ahhoz, hogy a rendelet előírásainak megfelelően az ablakkeret és az üreg közti rés hőszigetelt legyen. Erre ma már kapható egy speciálisan kifejlesztett, tömörített tömítőszalag. Éppen emiatt ezt az újdonsült metódust gyakran szalagos beépítésnek nevezik. Bővebb információkért látogasson el a petro-nyilaszaro.hu weboldalra!