A sokakat foglalkoztató kutya vitamin kérdés

A lelkiismeretes gazdik mindent elkövetnek, hogy kiskedvencük boldog és kiegyensúlyozott életet éljen. Sokszor a legkisebb jelekből is észreveszik, hogy valami nem stimmel. Ahhoz, hogy kiskedvencünk egészséges legyen és hosszú életet éljen, nagyon fontos, hogy hozzájusson az alapvető fontosságú tápanyagokhoz.

Kutya vitamin kapcsán néhány gazdiban felmerülhet, hogy az emberekhez hasonlóan plusz tápanyagokra lehet szüksége az ebnek. Mielőtt még önkényesen meghatároznánk, hogy vitaminkiegészítést alkalmazunk, először mindenképp érdemes konzultálni az állatorvossal, hogy nehogy többet ártunk, mint amennyit használnánk. Könnyen lehet, hogy az állat minden szükséges tápanyaghoz hozzájut, mert minőségi állateledelt kap a megfelelő mennyiségben. Ha az állatorvos úgy ítéli meg, hogy szükség van valamilyen vitaminpótlásra, akkor azt úgy is jelezni fogja, illetve ajánlásokat is tesz, hogy miből lenne szükség extra bevitelre. Alapvetően a kutyák vitaminszükséglete nem igazán tér el az emberétől, habár a mennyiség terén természetesen vannak eltérések.

Jelentős különbség az ember és a kutya között, hogy az egészséges ebek szervezete gond nélkül előállítja, így kevésbé van szükség pótlásra, mivel könnyű túladagolni. Sajnos ez nem is olyan ritka, hiszen sok gazdi az adagolási útmutatót figyelmen kívül hagyva kitölt egy nagy adagot az állatnak, mondván „ha éhes, akkor hadd egyen”. Ez viszont semmiképp nem előnyös és idővel különféle betegségek kialakulásához vezethet. Az sem jó, ha az állat vitaminhiányos állapotba kerül, de sajnos az sem ritka, hogy a gazdi nagy igyekezetében túl sok hasznos tápanyaggal látja el négylábú kedvencét. Ez nem csak a zsírban oldódó, hanem akár a vízben oldódó vitaminokra is igaz lehet, így mindig egyeztessünk az állatorvossal.