A radiátorok leggyakoribb problémái

A radiátorok a nedves fűtési rendszerekhez tartoznak, mivel vízzel vannak feltöltve. A vizet a kazán melegíti fel. A radiátorral való fűtés az egyik legnépszerűbb megoldás, azonban ennek a típusú fűtési rendszernek is megvannak a hátrányai. Az alábbiakban erről ejtünk szót bővebben!

A radiátorok leggyakoribb problémáiról itt érhet el bővebb információkat! Abban az esetben, ha egy radiátor nem működik megfelelően, akkor a legtöbb esetben légtelenítésre van szükség. Ez gyakori probléma, amit viszonylag könnyű orvosolni. Hátterében általában egy légzár vagy a víz hiányzó keringése áll. Utóbbira a kiegyenlítés jelenti a megoldást. A kiegyenlítetlen fűtőtestek nem tudnak azonos sebességgel felmelegedni, ezért a ház egyes területei hidegebbek lesznek, mint a többi. Ekkor fordulhat elő az a jelenség, hogy az egyik radiátor egyáltalán nem melegszik, míg a másik radiátor pillanatok alatt forróvá válik. A radiátor kiegyenlítése azt jelenti, hogy a radiátor fűtési sebességének meg kell egyeznie a lakás különféle pontjaival. A radiátor légtelenítésére azért van szükség, mert a radiátor egyes területei nem melegszenek fel. Ennek oka a csapdába esett levegő.

Gyakran merül fel a kérdés, hogy légtelenítésre vagy kiegyenlítésre van szükség. Ha biztosra akar menni, akkor érdemes elvégezni mindkettőt. Mindössze arra kell ügyelni, hogy először a légtelenítés, majd utána történjen meg a kiegyenlítés. Ha a radiátor zörög vagy csörgő, dörömbölő hangokat hallat, akkor általában légtelenítésre van szükség. A radiátor légtelenítése nagyon egyszerű, viszont egy úgy nevezett radiátorkulcsra szükség van ehhez. Legtöbbször ezt a szerszámot egy egyszerű csavarhúzó is helyettesíteni tudja! Addig kell a radiátoron a kis szelepet benyomni, amíg az összes levegő ki nem jut.