A radiátor vagy a padlófűtés jobb döntés?

Nagyon sokan használnak a mai napig radiátorokat otthonuk melegen tartására. Ugyanakkor egyre többen veszik fontolóra egy modernebb fűtési rendszer alkalmazását. Például a padlófűtését, mely egyre nagyobb népszerűségnek örvend, ami elsősorban számos előnyének köszönhető.

A padlófűtés és a padlómelegítés előnyeiről és összehasonlításáról itt tudhat meg többet! Az emberek úgy vélik, hogy a padlófűtés egy modern találmány, melyet csak nemrég találtak ki és alkalmaznak, azonban az igazság az, hogy már az ókori rómaiak is alkalmazták fürdőik melegen tartására. A hagyományos radiátorok története az 1930-as években kezdődik és azóta is sok háztartásban alkalmazzák. Gyakran merül fel a kérdés, hogy melyik a jobb fűtés. Ahhoz, hogy erre válaszolni tudjunk, nem árt tudni, hogy melyik fűtés milyen mechanizmussal működik. A padlófűtés sugárzó fűtés, ami azt jelenti, hogy sugárzó hőt használ, hogy felmelegítse a helyiséget. A csövekben lévő meleg vagy pedig meleg víz felmelegíti a padló, így kellemes hőérzete lesz az embernek. A kő, csempe, laminált padló vagy szőnyeg megtartja ezt a hőt és felmelegíti a helyiséget és a helyiségben lévő tárgyakat.

A radiátorok konvekciós fűtést alkalmaznak, ami azt jelenti, hogy a fűtőtest felmelegíti a körülötte lévő levegőt, ami emiatt a mennyezet felé emelkedik, ahol lehűl, visszaesik, majd a radiátor újra felmelegíti. Ez gyakorlatilag cirkuláció. A padlófűtés egyenletesen melegíti fel a helyiséget, míg a radiátorral való fűtés hideg foltokat eredményez. Ráadásul a padlófűtés nem foglal plusz helyet, tehát helytakarékos. A sugárzó hő jóval takarékosabb, így nem csoda, hogy egyre többen teszik le voksukat a padlófűtés mellett. A komfortos érzet mellett még számos előny azt mondatja velünk, hogy padlófűtéssel jobban fog járni.