A pizzasütő a tökéletes pizza titka?

Vannak, akik váltig állítják, hogy tökéletes pizzát kizárólag az olaszok tudnak készíteni és azt is Nápolyban. Mások szerint ezt nem kell ilyen szigorúnak lenni, ellenben egy jó pizzasütő beszerzése elengedhetetlen, ugyanis csak ennek belsejében készülhet el az ikonikus ropogós szél és puha belső.

Pizzasütő megadja az olasz életérzést! Ahogy sül a készülék belsejében a feltétekkel megpakolt tészta, szinte halljuk odakintről beszűrödni a Vespa brümmögő hangját és a dallamos olasz beszédet. Tény, hogy az otthoni sütőben is igazán finom lehet a végeredmény, azonban a pizzasütőben mégis sokkal autentikusabb ízek érhetők el. Ráadásul utóbbi sokkal magasabb hőmérsékletre képes és a hangulatot is megalapozza. A pizzasütőn tehát valóban sok múlik, azonban nem pusztán ebben rejlik az olaszos ízvilág titka. Ha olyan pizzát akarunk készíteni, melyet kóstolva még a nápolyi pizzaszakácsok is megnyalnák mind a tíz ujjukat, akkor a sütő mellett magára a tésztára is nagy figyelmet kell fordítani. A pizza lelkét ugyanis a tészta adja, melyet a pizzasütő segítségével lehet életre kelteni. A tésztához elengedhetetlen a jó minőségű liszt használata, valamint a kelesztés.

A pizzatésztával való munkát tehát nem úszhatjuk meg, legalábbis nem érdemes, ha valóban minőségi végeredményt szeretnénk. Az autentikus olasz éttermekben nem kerül elő a sodrófa, hanem kézzel dolgoznak a tésztán. Ehhez némi gyakorlás szükséges, de idővel meglesz az eredménye a rengeteg befektetett energiának. Ha kész a tészta és a kelesztés folyamata zajlik, akkor ideje előkészíteni a friss feltéteket, valamint a szószt. Ha ezt is házilag készítjük, akkor lesz igazán olaszos az ízvilág. A pizza összeállítását követően ideje begyújtani a sütőt és feltenni az i-re a pontot a finomság aranybarnára, ropogósra sütésével.