A melegburkolás, padlószőnyeg burkolás saját kezűleg is elvégezhető

A padlószőnyeg népszerűsége töretlen. Régen csak egyfajta padlószőnyeg létezett, mely nagyon vékony és feltűnő mintájú volt. Mára már viszont szerencsére egészen luxus minőségű padlószőnyegek is kaphatóak. Tőlünk nyugatra a padlószőnyeg már az előszobától kezdve uralja a teret, nálunk viszont kicsit bentebb haladva, a nappali, a hálószoba, gyerekszoba, a dolgozó szoba és a gardrób szoba az, ami kiérdemli a méltó, padlószőnyeggel burkolt helyiségek szerepét.

Padlószőnyeg burkolás előtt tervezzünk meg mindent alaposan. Milyen anyagú, milyen szálhosszúságú, milyen színű padlószőnyeget kapjon egy-egy helyiség. A hálószobába például egészen nyugodtan kerülhet a lehető leghosszabb szálú padlószőnyeg is. Nagyon jó érzés reggel úgy leszállni az ágyról, hogy nem a hideg padló, hanem fényűző, pihe-puha padlószőnyeggel érintkezik talpunk. Hasonló elgondolással történhet a padlószőnyeg burkolás a gardrób szobában is. Ebben a helyiségben szinte mindig mezítláb vagyunk, úgyhogy adjuk meg a legjobbat magunknak, a lehető legvastagabb, leghosszabb szálú padlószőnyeget válasszuk. A gyerekszobával és a dolgozó szobával már legyünk óvatosabbak. Ide inkább rövid szálú, könnyen tisztítható, strapabíró padlószőnyeg kerüljön, a saját érdekünkben.

Ha van egy cseppnyi érzékünk a kétkezi munkához és ismerjük a sniccer, a szegélyléc, vagy aljzatkiegyenlítés szavakat, akkor már félig profinak mondhatjuk magunkat. Ha viszont még nem lett volna sosem kalapács, vagy kétoldalas ragasztó a kezünkben, akkor nem erre a munkára teremtettek bennünket. Ebben az esetben a padlószőnyeg burkolást inkább bízzuk megfelelő szakemberre.

Padlószőnyeg
Padlószőnyeg

Mik a padlószőnyeg burkolás legfőbb szabályai?

  • A talaj megfelelő előkészítése: tiszta és sima felületű legyen.
  • A padlószőnyeg kiterítése és precíz levágása.
  • A padlószőnyeg illesztése radiátor csövekhez, stb.
  • A padlószőnyeg szegélyeinél és illesztéseinél kétoldalas ragasztóval, vagy folyékony melegburkoló padlószőnyeg ragasztóval le kell rögzíteni. Ha nagy igénybevételű, vagy nagy területű helyiségről van szó, akkor akár a teljes felületet is leragaszthatjuk, a tartósabb hatás érdekében.
  • A ragasztás után következhet a simítás, ezt simító hengerrel a legegyszerűbb elvégezni.

A padlószőnyeg burkolás könnyebb, mint azt elsőre gondoljuk. Újítsd fel bátran, otthonod 1-1 helyiségét. A saját munkával kapott végeredményt sokkal jobb érzéssel fogjuk használni és nagy büszkeséggel tölt majd el ha elmondhatjuk, a két kezünk munkájának gyümölcse az.