A konzuli szolgálat általi segítség nyújtás

Felér egy rémálommal, amikor külföldön valamilyen egészségügyi vészhelyzet alakul ki, esetleg letartóztatják a turistát vagy rosszabb esetben haláleset történik. Ilyen esetekben az ember rögtön pánikolni kezd, nem tudja hová forduljon. Ekkor célszerű a konzuli szolgálathoz fordulni.

Konzuli szolgálat nagy segítséget jelenthet a nem várt események során, mikor az utazó kiszolgáltatottnak érzi magát. Természetesen fontos bízni abban, hogy minden rendben lesz, ugyanakkor, ha mégsem, akkor jobb felkészültnek lenni, hogy tudja hova kell fordulni baj esetén. Nincs is rosszabb annál, mint amikor beüt a baj és fogalma sincs arról, hogy kihez forduljon, mit tegyen. Ha a külföldi tartózkodás során egészségügyi vészhelyzet alakul ki, akkor a konzuli szolgálat tájékoztatni tudja a helyi kórházak és orvosok elérhetőségéről. Válsághelyzetben mindenképp érdemes a konzuli szolgálathoz fordulni, hiszen a hazatérésben is segíteni tudnak. Viszont, ha nem áll fenn veszélyhelyzet, azonban az utazás alatt döbben rá, hogy úti okmánya lejárt, esetleg megrongálódott, ellopták vagy elveszett, a konzuli szolgálat ideiglenes útlevelet állíthat ki a hazatéréshez.

Akár haláleset történik külföldön, akár őrizetbe vétel történik, a konzuli szolgálat ezekben az esetekben is segíteni tud, továbbá kérésre értesítik a hozzátartozókat. Ugyanakkor a konzuli szolgálat sem mindenható, valamint nem köteles minden probléma kapcsán segíteni. Például nem tud segíteni csomagmegőrzésben, külföldi munkaközvetítésben, külföldön tartózkodó személyek felkutatásában, valamint biztosítási, banki és postai szolgáltatásokban. Utazás előtt érdemes regisztrálni a konzuli szolgálatnál és utasbiztosítást is kötni, annak érdekében, hogy külföldön is biztonságban legyen!