A beesett kuplung következményei

A tengelykapcsoló, vagy általános nevén a kuplung elengedhetetlen része az autónak. A kuplung feladata a motor által létrehozott energia továbbítása a sebességváltó felé, ami ezt követően a kerekekhez jut el, így a gépjárművet mozgásra készteti.

A beesett kuplung kapcsán és annak következményeiről ide kattintva tudhat meg bővebb információkat! A kuplung az autó egyik legfontosabb alkatrésze, így, ha meghibásodik, az komoly következményekkel jár. Felépítését tekintve az alkatrész három részből áll, melyek a kinyomó csapágy, a kuplungszerkezet, illetve a kuplungtárcsa. A pedállal kiegészülve a kuplung képes a kellő energiát továbbítani. A kuplung és a pedál közti utat valamiképp át kell hidalni, ami a legtöbb autóban kuplung bowden által valósul meg, viszont sok modern autóban hidraulikus tengelykapcsoló beépítését preferálják a gyártók. Utóbbi azért előnyös, mert önállóan állítja magát a kuplungtárcsa kopásához, míg előbbi kizárólag manuálisan állítható. A kuplung részei folyamatosan kopnak a használat során. Ha a kuplunggal valami probléma van, akkor annak legfőbb jelei, hogy a kuplungpedál beesik, felpuhul vagy keményebbé válik.

Régebbi autók esetében, ha nem ugrik vissza az elengedést követően a kiindulási pontra a kuplungpedál, akkor nagy eséllyel a bowden elszakadt. Ha a probléma hidraulikus tengelykapcsoló esetében jelentkezik, akkor valószínűleg a benne lévő folyadék szivárog, esetleg már el is folyt. Bizonyos típusok esetében az sem kizárt, hogy a munkahenger vagy a főhenger hibásodott meg. Bármi okozza a problémát, ha a beesett kuplung jeleit tapasztalja, akkor álljon félre, hívjon egy autót és vitesse mielőbb szervizbe az autót! Beesett kuplunggal ugyanis nem lehet normálisan vezetni, ráadásul komolyabb károk is keletkezhetnek az autóban!